معاملات به نام زدن یا همان سند زدن از اهمیت بالایی برخوردار است که اگر دقت به جزییات آن نشود، ممکن است باعث خسارت و یا بهم خوردن معامله گردد. معاملات و سند زدن هزینه ای دارد که ما در مطلب زیر هزینه سند زدن خانه در دفترخانه را برایتان شرح می دهیم.
برای انتقال سند، چقدر باید هزینه کنیم؟
ثبت خرید و فروش در سیستم سراسری: دفتر معاملات املاک، نیم درصد ارزش ملک را از طرفین میگیرد.
فروشنده باید هزینهای به شهرداری بابت خلافی، نوسازی و پسماند بدهد.
دارایی هزینه نقل و انتقال را میگیرد اگر ملک قبلا اجاره بوده باشد، دارایی، مالیات بر اجاره هم میگیرد.
هزینۀ دفترخانه (حق التحریر)، به صورت مساوی بین خریدار و فروشنده تقسیم میشود. این هزینه حدودا بین ۲۰۰ هزارتومان تا ۲ میلیون تومان است.
انتقال سند ملک چه مراحلی دارد؟
مرحله اول- توافق
ابتدایی ترین مرحله از مراحل انتقال سند ملک توافق دو طرف معامله است. این توافق اگر مکتوب شود «قولنامه» نامیده می شود. قولنامه تعهد بر بیع است و چنانچه بیع واقع شود، «مبایعه نامه» ثبت می شود. مبایعه نامه یک سند عادی است و جهت افزایش ارزش مبایعه نامه موارد ذیل باید در آن ذکر شود:
مشخصات، آدرس، کد پستی و تلفن همراه فروشنده و خریدار
ذکر مشخصات کامل موضوع مورد معامله
قیمت و ثمن معامله
نحوه پرداخت ثمن و زمان حضور در دفترخانه جهت تنظیم سند.
مرحله دوم- دریافت کد رهگیری
تاکنون خریدار، با فروشنده به توافق رسیدهاند و مبایعه نامه نوشتهاند. اما این مبایعه نامه منحصر به فرد نیست و ممکن است فروشنده خانه را به چندین نفر دیگر نیز بفروشد. برای جلوگیری از این اتفاق، بعد از تنظیم مبایعهنامه، فروشنده و خریدار، به بنگاههای معاملۀ املاک مجاز میروند، تا مبایعه نامۀ خود را در سیستم نرم افزاری جامع ثبت کنند. دقت داشته باشید «بنگاه معاملۀ املاکی» که مراجعه میکنید حتما رسمی و معتبر باشد.
مرحله سوم- تشکیل پرونده در دفتر اسناد رسمی
فروشنده با اوراق هویتی و اصل سند، به «دفترخانۀ اسناد رسمی» مراجعه و با نشان دادن مدارک ذیل جهت انتقال سند ملک، پرونده تشکیل میدهد:
کپی اوراق هویتی فروشنده و خریدار
اصل و کپی سند مالکیت
اصل و کپی پایان کار و یا عدم خلافی شهرداری
اصل و کپی بنچاق
کپی وکالتنامه و اوراق هویتی وکیل
صورت مجلس تفکیکی
اصل و کپی انحصار ورثه
اصل و کپی فرم مالیات بر ارث
کد رهگیری بنگاه
مرحله چهارم- انتقال سند ملک
پس از پرداختن هزینهها و مالیات طرفین باید برای تکمیل مراحل انتقال سند ملک در همان تاریخی که در مبایعه نامه آمده است در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و در صورت عدم حضور طرف دیگر می تواند گواهی عدم حضور بگیرد.
مرحله پنجم- هزینه های انتقال سند ملک
جهت دریافت کد رهگیری از بنگاه، نیم درصد از ارزش ملک را خریدار و فروشنده باید بپردازند.
هزینه نوسازی، خلافی و پسماند، مالیات و هزینه های مربوط به دارایی.
مراحل نامبرده در بالا نیازمند پرداخت هزینه هایی می باشد که در ادامه برای شما ذکر کرده ایم.
هزینه ثبت مبایعه نامه در سیستم سراسری: در دفتر معاملات املاک نیم درصد از ارزش ملک را هر دو طرف تحت عنوان حق کمیسیون می پردازند.
هزینه شهرداری: فروشنده باید هزینه ای به شهرداری در ازای خلافی، نوسازی و پسماند بدهد.
هزینه دارایی: این نوع هزینه، قیمت نقل و انتقال را در بر میگیرد. اگر ملک قبلا اجاره بوده باشد، دارایی، مالیات بر اجاره هم می گیرد. معمولا این هزینه شامل ۴ درصد ارزش ملک است. البته ارزشی که دارایی روی ملک می گذارد معمولا با قیمت واقعی تفاوت دارد و کمتر است.
هزینه دفترخانه (حق التحریر): این هزینه به طور برابر بین خریدار و فروشنده تقسیم می گردد. که تقریبا بین ۲۰۰ هزار تومان تا دو میلیون تومان می باشد. .